Nástrojárna

06. června 2016 00:18

Modelárna Liaz ukončila druhou inovační etapu!

Historie Modelárny LIAZ Liberec sahá do roku 1907 a je přímo spojena s počátky automobilového průmyslu a založením firmy RAF v Liberci. Do 90. let 20. století byla hlavním předmětem činnosti výroba modelových zařízení a forem pro slévárenství. Po privatizaci a technologické přestavbě v roce 1996 Modelárna LIAZ zůstala ryze českou firmou a plně se začlenila do evropského (světového) automobilového průmyslu a postupně se stala uznávaným technologickým a inovačním pracovištěm zaměřeným na výrobu nástrojů a přípravků pro automobilový průmysl.

Inzerce

Od roku 2012 probíhá ve společnosti rozsáhlá rekonstrukce a modernizace. Při této akci dochází k významnému zvětšení výrobních prostor přístavbou nových hal, a tím se téměř ztrojnásobila výrobní plocha. Dále proběhla a neustále pokračuje masívní investice do nových vysoce progresívních a unikátních technologií a byla nakoupena nová moderní výrobní a kontrolní zařízení. To nám umožňuje vyrábět až 1 500 nástrojů a přípravků ročně.


Využijte možnosti obrábění velkých
obrobků a technologie 3D tisku písku, výroby nástrojů
a přípravků a know-how v oblasti výroby nástrojů


Společnost modelárna Liaz se technologicky orientuje převážně na CNC obrábění, ale investovala i do ostatních technologií. Všechna výrobní zařízení jsou využívána jak pro vlastní výrobu přípravků a nástrojů převážně pro výrobu automobilových dílů, tak i pro kooperace zájemcům.

Podstatné investice kromě hal proběhly v oblasti vývoje a následujících technologií.

Obrábění – bylo nakoupeno 6 nových vysoce výkonných frézovacích 5osých CNC strojů, a to až do velikosti 6500 × 4500 × 1400 mm, a CNC soustruh. Programy pro CNC stroje připravuje zkušený tým 10 programátorů.

Sandprint – 3D tisk písku je zcela nová technologie, která byla vyvinuta primárně pro výrobu pískových forem pro odlévání kovů. Tato technologie zcela převrací pohled na výrobu odlitků. Písková forma vzniká ve speciální 3D tiskárně přímo z CAD dat. Odpadá tak výroba modelů, modelových zařízení a formování do písku. Tím se jednak výrazně šetří čas, ale i snižuje možnost rizika vzniku chyb a nepřesností při těchto operacích.

Technologií 3D tisku se zcela odbourávají omezení, která byla spojena s klasickým formováním do písku. Nemusí se řešit problematika úkosů, odformování, skládání formy z mnoha dílů a jader. Dále lze tvarově optimalizovat vtokovou soustavu, nálitky a odvětrání formy, které může být libovolně složité. Další výhodou je přesnost formy, a tím i odlitku. Tiskárna pracuje v celém tištěném objemu 1 800 × 1 000 × 700mm (větší formy lze skládat), v přesnosti 0,3 mm. Tiskne se přímo forma, do které lze ihned odlévat všechny kovy s licí teplotou do 1 500 °C.

Slévárna v návaznosti na sandprint byla osazena moderní elektrickou pecí s kapacitou 500 kg, automatickým odplyňovacím zařízením a vybavením pro měření kvality taveniny.

Kontrolní středisko bylo vybaveno laserovým skenovacím zařízením Leica a dále proběhla modernizace souřadnicového měřicího přístroje Zeiss. Všechny výrobky lze podle požadavků zkontrolovat a vystavit měrový protokol.


Modelárna LIAZ spol. s r. o.
Kamenická 743,
CZ – 460 06 Liberec
Tel.: +420 774 450 891
Fax: +420 485 134 177
obchod@modelarna-liaz.cz
www.modelarna-liaz.cz


 

Mohlo by se Vám líbit

Společnost Continental získává specialistu na výrobu forem pro nákladní a speciální pneumatiky

Společnost EMT s.r.o Púchov se s účinností od 2. dubna 2024 stala součástí podnikatelských aktivit společnosti Continental v oblasti pneumatik. Akvizicí této společnosti se doplnilo portfolio společnosti […]

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé inteligence a kreativní průmysly. „Každému […]

Technologie studené plazmy výrazně snižuje pachovou zátěž z gumárenské výroby

Společnost Continental Barum za poslední dvanáct let prováděla mnoho studií či testovala různé technologie vedoucí k snížení pachových emisí z výroby pneumatik. V loňském roce byla finalizován systém […]