Plasty

12. září 2022 14:52

Nová řada elastomerových materiálů je v souladu se všemi světovými předpisy pro styk s potravinami

Společnost Trelleborg Sealing Solutions uvádí na trh novou revoluční řadu materiálů na bázi ethylenpropylen-dienového kaučuku (EPDM) speciálně navrženou tak, aby splňovala jedinečné požadavky potravinářského a nápojového průmyslu.

Inzerce

Kromě toho, že tyto materiály plně vyhovují celosvětovým předpisům, mohou být v přímém kontaktu prakticky se všemi potravinářskými a nápojovými výrobky a jsou odolné vůči náročným čisticím a sterilizačním procesům. Řadu FoodPro® EPDM tvoří tři materiály:

  • FoodPro® E75F2 je ideální pro univerzální použití v celé řadě zpracovatelských odvětví. Tento materiál s tvrdostí 70 Shore A výrazně rozšiřuje možnost použití EPDM ve statických a dynamických aplikacích.
  • FoodPro® E85F2 je EPDM materiál s tvrdostí 80 Shore A, který nabízí zvýšenou odolnost proti extruzi do spáry, což z něj činí optimální materiálovou směs pro vysokotlaké aplikace.
  • FoodPro® E75F1 je EPDM materiál s tvrdostí 70 Shore A, který splňuje všechny příslušné celosvětové předpisy pro styk s potravinami, včetně přísných požadavků amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (US Food and Drug Administration – FDA) pro použití v aplikacích na zpracování kojenecké výživy.

Zaregistrujte se na webový seminář

Odborníci na potravinářský a nápojový průmysl společnosti Trelleborg Sealing Solutions pořádají 28. září v 16 hodin a 29. září v 9 hodin bezplatný webový seminář „FoodPro® EPDMs – Ensure Safe Sealing in Food Processing Now“, ve kterém budou tyto nové těsnicí materiály představeny. Účastníci se také dozví, jaké výhody přinášejí výrobcům potravinářských a nápojových zařízení.

Zaregistrujte se již nyní a zajistěte si tak místo na webovém semináři FoodPro® EPDMs – Ensure Safe Sealing in Food Processing Now

Globální dodržování předpisů o materiálech, které přicházejí do styku s potravinami

Mikkel Moerup, Global Segment Director Food & Beverage společnosti Trelleborg Sealing Solutions, řekl: „To, co dělá FoodPro® E75F2 tak jedinečným, je jeho všestrannost. Abychom dokázali co nejlépe podpořit naše zákazníky, bylo pro nás důležité vyvinout materiál, který bude možné použít ve všech zařízeních pro zpracování potravin a nápojů.“

„Výrobci zpracovatelských zařízení se mohou spolehnout na to, že materiál FoodPro® E75F2 uspokojí potřeby jejich zákazníků, jelikož je vhodný pro nejširší škálu aplikací. Již není nutné specifikovat těsnicí materiály pro jednotlivé části zařízení dle toho, v jaké zemi budou používány, jaké suroviny budou zpracovávány anebo s ohledem na čisticí procesy. Díky tomu je možné značně šetřit čas a zjednodušit výrobní procesy.“

Materiály FoodPro® EPDM splňují všechny hlavní globální předpisy pro styk s potravinami, včetně US FDA CFR 21; Reg. (EC) 1935/2004; Chinese GB 4806.1-2016, GB 4806.11-2016, GB 9685-2016; a 3-A Sanitary Standards. Kromě toho je složení a výroba v souladu s Good Manufacturing Practise (GMP).

Od standardních O-kroužků až po návrh složitých vícesložkových produktů

Mikkel Moerup pokračuje, „Kromě standardních O-kroužků a jiných běžných těsnicích prvků lze z materiálové směsi také vyrábět relativně složité tvarové výlisky, které budou vyhovovat jedinečným potřebám našich zákazníků. Kombinací FoodPro® EPDM s dalšími pryžovými, plastovými a kovovými materiály je možné vytvářet tzv. vícesložkové výrobky. Sjednocení několika součástek do jedné komponenty eliminuje možnost vzniku nežádoucích „mrtvých“ prostor, kde se mohou množit bakterie. Tím je podpořen hygienický požadavek, podstatně se zvyšuje čistota a rovněž je umožněno vytvářet pevná a spolehlivá řešení.“

FoodPro® EPDM je vhodný pro statické, polodynamické a dynamické aplikace v potravinářském a nápojovém průmyslu, jako jsou např. separátory, odstředivky, ventily, potrubní spojky a výměníky tepla. Jsou dostupná jakákoli provedení, od standardních O-kroužků až po vícesložkové produkty. Materiál lze zpracovávat lisováním a vstřikováním do složitých geometrických tvarů a má dobré těsnicí schopnosti i na nepříliš dokonalých površích v aplikacích.

Prokázaná výkonnost v CIP a SIP

FoodPro® EPDM je schopen odolat chemikáliím v přísných procesech čištění CIP (Cleaning In Place) a SIP (Sterilization In Place). Vyznačuje se vysokou chemickou odolností, což bylo prokázáno dlouhou životností v polárních médiích a vynikající kompatibilitou s alkalickými čisticími prostředky.

Z důvodu zajištění nejširšího možného využití materiálu v potravinářském a nápojovém průmyslu byly provedeny důkladné zkoušky, včetně zkoušek na prokázání kompatibility s potravinářskými médii a čisticími procesy dle DIN ISO 1817. Materiál byl testován v mnoha médiích, například v 2% hydroxidu sodném, v páře, alkalických a kyselých čisticích prostředcích nebo při zvýšených teplotách po dobu 168 hodin. FoodPro® EPDM prokázal dobrou, nebo velmi dobrou odolnost se všemi testovanými čisticími prostředky, zachoval si tvrdost a pevnost, přičemž vykazoval nepatrnou změnu objemu.

Zjistěte více

Zjistěte více o materiálech FoodPro® EPDM

Zaregistrujte se na webový seminář „FoodPro® EPDMs – Ensure Safe Sealing in Food Processing Now“

Kontaktujte nás a my Vám pomůžeme řešit utěsnění Vaší aplikace v oblasti zpracování

 

 

 

Mohlo by se Vám líbit

Technologie studené plazmy výrazně snižuje pachovou zátěž z gumárenské výroby

Společnost Continental Barum za poslední dvanáct let prováděla mnoho studií či testovala různé technologie vedoucí k snížení pachových emisí z výroby pneumatik. V loňském roce byla finalizován systém […]

Reportáž: GÜHRING INNOVATION DAYS 2024

Zvýšení efektivity obrábění je ve výrobních firmách trvalý proces. A je jedním z důvodů, proč firma GÜHRING – přední světový výrobce obráběcích nástrojů – pořádá pod […]

Transformace efektivity výroby: úspěšný příběh zákazníka

  • 23. dubna 2024

Přemýšleli jste někdy o tom, jak mohou strategická technologická partnerství pozvednout vaši výrobu do nových výšin? Ponořme se do skutečné proměny, které byl svědkem pan […]