Plasty

20. dubna 2015 00:01

Zeptali jsme se 1-2015

Automatizace a robotizace. Průmysl zpracování plastů není výjimkou, kde automatizace doprovázená průmyslovými roboty hraje důležitou roli. A jakou roli hraje ve vaší společnosti? Proto jsme se zeptali:

„Pracují“ také ve vaší společnosti průmysloví roboti? Jaké máte plány v otázkách automatizace a robotizace?

 

Ing. Zdeněk Purkert,
ředitel společnosti Formplast Purkert, s. r. o.

Samozřejmě, že u nás pracují roboti! Bez nich by naše firma jen těžko dokázala udržet stabilní místo na trhu lisování termoplastů. Nedovedu si představit automotive výrobu světlovodných a dekorativních dílů bez využití robotů. Vzhledem k vysokým požadavkům na optické vlastnosti a technologickou náročnost je zásadní dodržet technologický cyklus stroje a bezpečnou manipulaci s díly. Robotizace hraje klíčovou roli v našem výrobním systému, díky němuž jsme schopni splnit požadavky našich zákazníků a zajistit efektivní výrobu. Také výroba v naší nástrojárně se dnes neobejde bez nasazení robotů, výměníků nástrojů a obrobků.

Inzerce

Naším plánem je i nadále využívat roboty pro zajištění stále vyššího množství výrobních operací a kontrol s fokusem na usnadnění práce člověka a zvyšování bezpečnosti práce.

Těším se na nové možnosti a zlepšení, které nám další vývoj v oblasti robotizace výroby přinese.

 

Miroslav Kolísek,
jednatel/majitel fi rmy ATEK s. r. o.

Ano, firma ATEK využívá roboty pro zefektivnění výroby z hlediska kvalitativního a ekonomického. Robotizace je hlavním faktorem pro zajištění stability procesu a je nedílnou součástí v oblasti controllingu našich výrobků, což nás posouvá na úroveň velmi kvalitního a spolehlivého dodavatele, který vykazuje minimální zmetkovitost.

Rostoucí trend v automatizaci pracovišť roboty zajišťuje dynamický rozvoj naší společnosti a udržení konkurenceschopnosti na trhu.

Roboty uvádíme v provoz ve všech oblastech výrobního procesu, kde dochází na dílech k vícero operacím, ať už mechanickým či montážním. Dále pak u optických dílů a dílů vysoce pohledových, abychom zajistili požadavky zákazníků na kvalitu a efektivitu ve stabilním procesu.

Do budoucna se chceme v tomto trendu ještě více angažovat a aplikovat jej v nové nástrojárně a logistickém centru.

 

Slavomír Kubo,
manažer kvality ve společnosti
HANIL E-HWA AUTOMOTIVE SLOVAKIA, s. r. o.

Naša firma pracuje v oblasti automobilového priemyslu. Naše portfólio výrobkov tvoria interiérové plastové diely, dverové výplne a výplne batožinového priestoru.

Naše najdôležitejšie výrobky sú výplne dverí. Pri ich výrobe používame ABB roboty, ktoré nanášajú lepidlo na plastové opierky, na ktoré sa následne vákuovým tepelným spracovaním nanáša koženka. Ako vstrekovacie zariadenia používame vstrekolisy značky YUSHIN. Súčasťou vstrekolisov sú roboty používané na presúvanie výliskov pre montáž a dopracovanie. Dôležitý kvalitatívny parameter pre výlisky je váha. Súčasťou vstrekolisových liniek je SPC stanica na kontrolu váhy výliskov.

Do budúcnosti sa plánuje aplikácia robotov pre automatické orezávanie vtokov a odstraňovanie nežiadúcich prestrekov.

Mohlo by se Vám líbit

Společnost Continental získává specialistu na výrobu forem pro nákladní a speciální pneumatiky

Společnost EMT s.r.o Púchov se s účinností od 2. dubna 2024 stala součástí podnikatelských aktivit společnosti Continental v oblasti pneumatik. Akvizicí této společnosti se doplnilo portfolio společnosti […]

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé inteligence a kreativní průmysly. „Každému […]

Technologie studené plazmy výrazně snižuje pachovou zátěž z gumárenské výroby

Společnost Continental Barum za poslední dvanáct let prováděla mnoho studií či testovala různé technologie vedoucí k snížení pachových emisí z výroby pneumatik. V loňském roce byla finalizován systém […]