Plasty

31. března 2021 00:22

Zaoceánské lodě: Města prošpikovaná kilometry kabelů a energetických řetězů

I když turistický ruch ovlivnila pandemie, křižovaly a křižují současné oceány stovky výletních lodí s desítkami tisíc turistů. Spíše než o lodích je ale možné mluvit o plovoucích městech. Najdete zde totiž vše – od bazénů, heren přes divadla, restaurace nebo sportoviště. Aby to vše fungovalo je potřeba přenášet energie z místa na místo a pohybovat mnoha věcmi jako jsou opony nebo výtahy. To zajišťují flexibilní kabely a energetický řetězy. Na lodích jich najdete desítky kilometrů.

Flexibilní kabely a energetické řetězy do zaoceánských lodí dodává také litoměřická firma HENNLICH. „Například v loňském roce jsme dodávali flexibilní kabely a energetické řetězy pro dvě zaoceánské lodě Costa Firenze a AIDA Cosma. Jen flexibilní kabely dosáhly na jedné z lodí 50 kilometrů, energetické řetězy pak tři kilometry délky,“ popisuje Jindřich Kollár, produktový manažer pro flexibilní kabely a energetické řetězy igus ve firmě HENNLICH.

Flexibilní kabely a energetické řetězy dodané do lodí z Litoměřic slouží především pro divadelní techniku. Využívají se především pro opony, ale i pro úpravy částí pódií. „Na divadelní techniku se využívají především energetické řetězy určené pro vysoké zatížení, tady řada E4.1. Mají při dlouhých délkách vysokou pevnost a zároveň se vyznačují vysokou samonosnou délkou. Navíc díky speciálním brzdám jsou velmi tiché, což je pro divadelní techniku také důležité,“ podotkl Jindřich Kollár.

Litoměřická firma HENNLICH výhradně zastupuje v Česku německého lídra v oblasti flexibilních kabelů, energetických řetězů a kluzných pouzder, společnost igus. Firma z Kolína nad Rýnem se zabývá vývojem produktů zaměřených na využití chytrých plastů. Disponuje téměř 3000 metrů čtverečních velkou zkušebnou, kde zaznamenává chování těchto plastů v jednotlivých aplikacích.

Jednou z lodí, kde litoměřická firma HENNLICH připravovala projekt s energetickými řetězy igus, byla loď AIDA Costa. Ta pojme až 6600 pasažérů, o které se stará zhruba 1500hlavý personál. Výstavba této lodi vyšla 700 milionů eur (asi 1,8 miliardy korun).


www.hennlich.cz

Mohlo by se Vám líbit

Kopřivnická Tatra získala dotaci na vývoj nákladního bateriového elektromobilu

Automobilka Tatra Trucks se v posledních letech vedle produkce standardních nákladních vozidel intenzivně věnuje i vývoji automobilů s alternativními typy pohonů. Nedávno se jí podařilo […]

Specializovanými diskusními fóry sází drupa 2024 na silná témata budoucnosti

Náhledy hluboko do budoucnosti oboru tisku a papíru, propojování technologických lídrů s nováčky a uživateli, cílené zaměření na přední trendy oboru: pětice specializovaných diskusních fór veletrhu drupa 2024 […]

HANNOVER MESSE 2024: „Tahoun začínajícího vzestupu“

Více než 130 000 návštěvníků ze 150 zemí, 4 000 vystavujících firem, 300 start-upů a přes 300 delegací z hospodářské politiky z celého světa. Veletrh […]