Plasty

25. ledna 2021 18:01

WIPAG – recyklované materiály ve vysoké kvalitě – vylepšení povinné bilance CO2, úspora hmotnosti a příspěvek ekologii.

Německá firma WIPAG používá ve výrobě jedinečné a patentované postupy recyklace automobilových dílů, pocházejících ze starých vozů (post – consumer PCR ) či vyřazených výrobků přímo z výroby (textilní provovýroba, industrial PIR). Ke všem vyráběným kompoundům je k dispozici stejná dokumentace jako k “prime“ materiálům (atest, datasheet, atd.).

Z polyolefinů lze nabídnout WIPAFLEX (PP/PE/EPDM) s minerálním plnivem. Modul materiálu je ca. 1200 MPa, vhodnými aplikacemi pak nadkolí automobilu, flexibilní krytky, odvodňovací žlaby, ochranné prvky, apod.

Inzerce

Materiály WIPELAST (PP/EPDM) mají vyšší plnění minerálem a modul až do 2000 Mpa. Současné aplikace zahrnují nárazníky, ochranné lišty, kryty kabelových svazků, díly pro vedení vzduchu.

Sydney, Australia – January, 26th 2008: A Honda Civic Type R parked in front of a warehouse garage door in Australia.

Silnou oblastí je pro WIPAG / ALBIS výroba a prodej polyamidů. Možnou výhodou je volba procentního obsahu recyklátu v kompoundu. Altech ECO s vysokým podílem recy má vlastnosti blízké “prime“ materiálu, Altech IQ čistě z recyklátu má mechanické vlastnosti na ca. 60 % “prime“ materiálu. Aplikacemi pro PA6 a PA 66 jsou pak nejrůznější technické díly.

Ojedinělé na trhu jsou plasty s uhlíkovými vlákny (CRP). Použitá vlákna z recyklovaných uhlíkových střiží (spolu s pryskyřicí základ uhlíkového kompozitu) umožňují nabídnou velmi dobrou cenu pro výsledný PP nebo PA kompound. Vlastnostmi materiálů s těmito vlákny jsou nízká hustota a velmi vysoká pevnost – oba zásadní pro současný trend odlehčování výrobků za účelem redukce CO2 v ovzduší. Materiály jsou přirozeně elektricky vodivé, to lze s výhodou využit tam , kde je důležitý odvod elektrického náboje.

Aplikace jsou pestré :

Automotive – kryt motoru, upevňovací prvky motoru, kryt palivové nádrže, prvky centrální konzoly, části sedaček, díly dveří, prvky opěrky ruky

E&E – díly vysavačů, prvky filtrů vzduchu, díly ventilátorů, díly pro ruční elektrické nářadí, díly s antistatickou výbavou.

Sport – pádla,prvky lyží, díly kiteboardu, lyžařské boty, díly motocyklů – tuning.

Aktuálně představuje WIPAG/ALBIS uvedené materiály u systémových automotive dodavatelů (TIER1) a výrobců automobilů (OEM).


WIPAG patří do skupiny firem OTTO KRAHN z Hamburku, spolu s firmami ALBIS (distribuce plastového granulátu), MOCOM (výroba, kompoundace), KRAHN (distribuce chemikálií). OTTO KRAHN je rodinná firma s více než stoletou tradicí.

www.wipag.de

www.albis.com

Mohlo by se Vám líbit

Technologie studené plazmy výrazně snižuje pachovou zátěž z gumárenské výroby

Společnost Continental Barum za poslední dvanáct let prováděla mnoho studií či testovala různé technologie vedoucí k snížení pachových emisí z výroby pneumatik. V loňském roce byla finalizován systém […]

Reportáž: GÜHRING INNOVATION DAYS 2024

Zvýšení efektivity obrábění je ve výrobních firmách trvalý proces. A je jedním z důvodů, proč firma GÜHRING – přední světový výrobce obráběcích nástrojů – pořádá pod […]

Transformace efektivity výroby: úspěšný příběh zákazníka

  • 23. dubna 2024

Přemýšleli jste někdy o tom, jak mohou strategická technologická partnerství pozvednout vaši výrobu do nových výšin? Ponořme se do skutečné proměny, které byl svědkem pan […]