Elektro

11. března 2015 14:03

HITACHI upřednostňuje EtherCAT

EtherCAT (Ethernet for Control Automation Technology) je moderní průmyslová sběrnice postavená na základech rychlého Ethernetu. Dosahuje přenosových rychlostí až 100 Mbit/s a k přenosu informací používá stíněný kabel s kroucenými páry vodičů (100BASE TX).

Technologie byla navržena tak, aby nedocházelo k významnému zdražení senzorů, V/V zařízení a kontrolérů při přechodu na sběrnici EtherCAT. Výkonnost CPU jednotek není komunikací EtherCAT ovlivněna a volí se jen podle potřeb aplikace.

Inzerce

Výrobce automatizační techniky firma Hitachi Industrial Automation Systems Ltd. zavedl do svých PLC již před několika lety systém CoDeSys. Tím dostali vývojáři aplikací k dispozici i modul „master“ pro linku EtherCAT, aniž by byli nuceni přikupovat jakékoliv další hardwarové komponenty. Pro komunikaci EtherCAT použijí již instalovaný ethernetový port. PLC automaty HITACHI, jak modulární EH EHV+, tak i kompaktní Micro EHV+, využívají komunikační mechanismus CoE (CANopen over EtherCAT). Proto je možné snadno realizovat EtherCAT v zařízeních, která jsou vybavena linkou CANopen. HITACHI V/V moduly lze na sběrnici EtherCAT připojit prostřednictvím „slave“ kontroléru EH IOCA. Standardní jednotky z modulární řady EH 150 zasunuté do základny pro 3 až 11 modulů pracují na lince EtherCAT jako každé jiné V/V zařízení. Lze použít digitální a analogové V/V moduly, moduly pro měření teplot, rychlé čítače a další. Jeden „slave“ kontrolér EH-IOCA zpracovává informaci až o 1 408 připojených bodech.

Nově byl uveden do distribuce počátkem letošního roku modul EtherCAT pro měniče frekvence HITACHI série WJ200 pod označením WJ-ETC. Jednotka je osazena dvěma porty s rozhraním RJ45 a pohony lze ovládat, monitorovat a parametrizovat. V průběhu roku 2015 bude k dispozici modul EtherCAT i pro další měniče HITACHI.

Podrobnější informace o těchto a dalších produktech fy HITACHI získáte na stránkách společnosti AEF, s. r. o., která je distributorem těchto výrobků po Českou a Slovenskou republiku, nebo přímo dotazem tamtéž.

Ing. Jaroslav Sítek, AEF, s. r. o., technická podpora PLC

Mohlo by se Vám líbit

Technologie studené plazmy výrazně snižuje pachovou zátěž z gumárenské výroby

Společnost Continental Barum za poslední dvanáct let prováděla mnoho studií či testovala různé technologie vedoucí k snížení pachových emisí z výroby pneumatik. V loňském roce byla finalizován systém […]

Reportáž: GÜHRING INNOVATION DAYS 2024

Zvýšení efektivity obrábění je ve výrobních firmách trvalý proces. A je jedním z důvodů, proč firma GÜHRING – přední světový výrobce obráběcích nástrojů – pořádá pod […]

Transformace efektivity výroby: úspěšný příběh zákazníka

  • 23. dubna 2024

Přemýšleli jste někdy o tom, jak mohou strategická technologická partnerství pozvednout vaši výrobu do nových výšin? Ponořme se do skutečné proměny, které byl svědkem pan […]